tisdag 2 juli 2013

Att göra rödkokt sidfläsk, 红烧肉


Alla undrar vi nog lite till mans hur man gör Mao Zedongs favoriträtt 红烧肉, eller fritt översatt till svenska "Rödkokt Sidfläsk".  Här kommer den kompletta guiden!

Följande prylar behövs:
❏A - Sidfläsk
B - Soja
C - Sprit eller Vin (gärna kinesisk matlagningssprit)
D - Socker
E - Salt
F - Lagerblad
G - Vitlök
H - Ingefära
Utöver ovanstående behövs även vatten och ett stänk olja

Gör enligt följande:

❏1 - Choppa upp sidfläsket i ganska stora bitar. ca 2 cm breda
❏2 - Cutta vitlöken och ingefäran i tunna skivor.
(Den uppmärksamme har sannolikt noterat att jag bara använder Wangmazi-knivar vilket gör hela upplevelsen en aning mer kinesisk)



❏3 - Fräs vitlöken och ingefäran i lite olja
❏4 - Skicka i sidfläsket och stek på så det blir lite yta på köttet
❏5 - Tillsätt socker, salt och soja och stek vidare en lite stund
❏6 - Tillsätt vatten, lagerblad och spriten och låt koka under lock i någon timme eller två
(För den som inte har tillgång till wook och pinnar går det lika bra att använda mer västerländska köksredskap.)


Plocka upp köttbitarna ur såsen och servera på ett fyrkantigt fat.
OBS: Tomaten på bilden är ett extra tillägg som inte ingår i receptet.

Notera att i kinesiska recept är man försiktig med att ange hur mycket man ska ha av varje ingrediens. Förmågan att välja rätt mängd visar hur duktig kock du är.

Detta är en riktigt traditionell kinesisk rätt som du troligen inte hittar på kinakrogarna i Sverige.

Smaklig Måltid!

9 kommentarer:

  1. Det verkar riktigt gott och med den pedagogiska instruktionen går det säkert att lyckas.

    SvaraRadera
  2. Gott. Själv brukar jag ha i julmust istället för vatten och bröstsocker. Blir riktigt gott. Kan dock inte rekommendera att ha i Dr.Pepper.

    SvaraRadera
  3. Tackar! Det är en favorit så klart! Undrar bara: behöver man inte skala ingefäran?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det behövs inte. Dock blir det sannolikt ingen katastrof om man gör det. ;-)

      Mvh

      Radera
    2. Absolut inte, mycket smak sitter i skalet. Skrubba ingefäran eller ännu hellre, köp ekologisk

      Radera
  4. Ska göra detta enligt ditt recept idag. Varit sugen såå länge så nu får det faktiskt vara nog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort Lycka Till!
      Jag förväntar mig att du rapporterar här hur det gick.

      Mvh

      Radera
    2. Inte så bra, haha! Tror jag hade för mycket socker, fläsket blev karamelliserat och som hård polkagris ;-) Ska nog prova snart igen dock.

      Radera
  5. Var i Peking i höstas (första gången) ät denna rätt- Fantastisk god! Skall pröva att tillaga den här hemma.

    SvaraRadera