lördag 30 januari 2010

Beijing 10-i-topp


Det skrivs massor av topplistor på turistattraktioner i olika sammanhang, och även jag hoppar på tåget och ger mig på att ge min åsikt på vad man ska göra som förstagångsbesökare i Beijing i form av en 10-i-topp-lista. Man får inte se en sådan här lista allt för vetenskapligt då den definitivt är personlighetsberoende, och det är svårt att rangordna sevärdheter, så ta den inte alltför bokstavligt.

Nr 1 - Den Kinesiska Muren
Den definitivt tyngsta attraktionen som inte får missas. Om ni har fysik nog, så gör en heldags-haiking för att komma bort från exploateringen. Åk till Badaling bara i sista hand då detta är den minst exotiska sectionen. Vart ni än åker så kommer det att gå åt en heldag, så det gör inte så mycket att det är lite längre restid tid till de andra ställena.
Klassad som World Heritage Sites, och AAAAA Scenic Area.

Nr 2 - Den Förbjudna staden
Världens största palats som ger en överdos av klassiskt Kinesiska byggnader. Här bodde flera generationer av de Kinesiska kejsarna ändan fram till början på 1900-talet. Det går åt många timmar om man ska se allt, men en halvdag är nog tillräcklig för de flesta.
Klassad som World Heritage Sites, och AAAAA Scenic Area.

Nr 3 - Himmelska Fridens torg
Egentligen inte så otroligt speciellt, men det vore en skandal att ha besökt Beijing utan att gått över världens största torg, så det får betraktas som ett måste. Görs lämpligen när du ändå besöker Den förbjudna staden som ligger precis norr om torget. Lite effektfullt är att beskåda hissning eller halning av flaggan som görs vid solens upp och nergång varje dag.

Nr 4 - Olympiska parken
Underskattad turistattraktion som förtjänar en högre plats än brukligt. Åk när det är MÖRKT och klart väder. Fantastiskt vackert i kvällsbelysning. Vill ni gå in i tex Fågelboet eller Vattenkuben, så kom innan det mörknar för att gå in, sedan efter middag är det lagom att beskåda platsen i kvällsbelysning. Har ni inte alltför tight reskassa så ät middag på PanGu 7 Start Hotel med en härlig utsikt över området.

Nr 5 - Promenera i hutongerna
Det var så här nästan hela Beijing såg ut ett antal årtionden tillbaka. Här lever en del som om tiden stannat någon stans i mitten av 1900-talet. Våga er in på någon av de små restauranghaken och peka på slump i menyn så kommer ni att få en intressant måltid. Hutonger finns lite här och där i Beijing. En hel del norr om den Föbjudna staden och även ganska mycket från Dongsidajie 东四大街 och öster ut, men även på andra platser.

Nr 6 - Dingling-graven (en av Ming-gravarna)
Ska du besöka någon av Ming-gravarna så åk till Dingling. De övriga kan ni skippa. Det är bara Dingling som är utgrävd. Där kan man gå ner i gravkammaren och se de minimalistiskt designade salarna under jorden. Mäktig känsla och en intressant historia om hur graven öppnades.
Klassad som World Heritage Sites.

Nr 7 - Turistmarknadsvaruhusen
Försäljning av märkeskopior, och allt annat en turist vill ha. Även om du inte vill shoppa så är det en attraktion att bara se miljön. Har ni bara tid för ett ställe, så åkt till Sidenmarknaden då det är den största och mest kända, men även Yashow och Pärlmarknaden är fullvärdiga konkurrenter.

Nr 8 - Sommarpalatset
En mycket stor park/palats -anläggning med en stor manuellt grävd sjö. Massor av mysiga trädgårdar, broar, tempel, och byggnader i antik stil. Nu även tillgänglig med tunnelbana. Kräver minst en halvdag.
Klassad som World Heritage Sites, och AAAAA Scenic Area.

Nr 9 - CCTV Building
Är man intresserad av morden arkitektur är det ett måste, annars skippa det helt. Detta är ett av de mest avancerade moderna konstruktioner i världen. Det går idag inte att komma intill byggnaden då det fortfarande är en byggarbetsplats, och det kan även vara lite svårt att hitta en bra vinkel att se den ifrån då den ligger precis vid tredje ringvägen, så det är en lite komplicerad attraktion.

Nr 10 - Lyxig Massage/SPA.
Kosta på er några hundralappar och gör en flertimmars SPA behandling som skulle kostat en kvarts månadslön i Sverige. Välj så lyxigt ställe som möjligt. Utöver detta så kan ni då och då smita in på de enklare ställena och göra fotmassage för några tior.


Någon kanske är förvånad över att jag utelämnat tungviktare som Lamatemplet och Himmelns tempel, men i alla fall jag tycker att om man tagit sig genom Förbjudna staden och Sommarpalatset så är man ganska mätt på antika byggnader.


Den Kinesiska Muren någon stans mellan Jinshangling, 金山岭 och Simatai, 司马台. Här är det glest med turister och mycket exotiskt.

Världens största palats - Den Förbjudna staden 故宫, Gùgōng.

fredag 29 januari 2010

InterNations Beijing


Jag är medlem i nätverket InterNations Expat Community Beijing som är ett nätverk för oss "främlingar" i Beijing. InterNations är globalt och har motsvarande "Community's" i 235 städer i världen.

Jag är ganska o-aktiv medlem, och det jag gör är att ibland logga in och läsa genom de olika diskussions- och fråge- forum som finns. Då och då ordnas olika "Get-Together" som jag hittills aldrig gått på.

Den senaste månaden har jag varit ganska in-aktiv i många avseenden av olika skäl, så jag kände att det var dags att göra något annorlunda, så jag beslutade att gå på "InterNations Beijing New Year 2010 Get-Together" som var i går kväll på "Nearby The Tree" (syster restaurang till "The Tree").

Jag har förut varit på liknande "mingel-tillställningar" i Beijing och jag är inte riktigt bekväm i miljön. Jag har så svårt för dessa konstgjorda och överdrivet artiga konversationer som det blir i dessa sammanhang när ingen känner någon.

- "Ohh. Hello, Really nice to meet you. Is it first time you come to this event?"

Jag tog mig genom några artiga konversationer, men sedan tröttnade jag och gick hem ganska tidigt efter att jag ätit, och avnjutit några drinkar.

InterNations Beijing's Get-Togheter på restaurang Nearby The Tree.

torsdag 28 januari 2010

Besöksstatistik


En mycket stor del av alla som publicerar något uppskattar att få många läsare, och detta gäller naturligtvis även för bloggskrivare. Massor av lättillgänglig besöksstatistik går att hitta för de bloggare som registrerat sig på någon av alla sidor som finns på nätet med "blogg-top-listor".

Det finns flera olika sätt att räkna besökare och jag ska inte här tråka ut er med teorierna bakom, med jag är mycket glad att konstatera att jag har en stadig ökning av läsare. Jag närmar mig nu 700 läsare per vecka. (enligt Susnet) Detta är ingenting i jämfört med proffsbloggare typ Alex Shulman (som har några hundratusen läsare), men jag är mer än nöjd ändå.

Om man granskar den statistik som finns på "blogg-listorna" för Svenska bloggar så brukar min blogg placera sig ungefär enligt följande beroende på hur man filtrerar:
# Bloggar med inriktning mot Kina: 1:a plats
# Bloggar med inriktning mot resor/turism/utlandsboende: 30-50/plats
# Samtliga bloggar: 1000-1200/plats

Antal besökare per vecka på min blogg sedan maj 2009 till idag (januari 2010). Statistik enligt Susnet. Nu snart 700 läsare/vecka och en ökningstakt med ca 70 nya läsare/månad.

onsdag 27 januari 2010

Beijing är helt OK


Jag kan hålla med om rubriken, men det är inte det som är poängen med detta inlägg.

Många av de Kinesiska skrivtecknen har flera betydelser, och en del har till och men olika uttal beroende på situation. Kombinerar man detta med att vissa tecken är snarlika så kan det ibland bli lite roliga missuppfattningar.

En tidigare elev på min skola tyckte att han såg många märkliga och lite präktiga skyltar på stora byggnader ute på stan, där det stod tex "Kina är helt OK", "Beijing är helt OK", etc.
Detta är en rolig felläsning som beror på att tecknen (silver) och (mycket) är ganska lika till utseendet i kombinerat med att tecknet byter uttal och betydelse beroende på vilket tecken som kommer före.

Det han har sett är olika banker, men ordet "bank", 银行, är felläst som "helt OK", 很行, (eller möjligen "mycket bra")
"Kinesiska banken", 中国银行 läste han som "Kina är helt OK", 中国很行
"Beijing bank", 北京银行 läste han som "Beijing är helt OK", 北京很行

Detta är en "klassiker" av felläsningar som har drabbat många genom åren - men inte mig!

Överst står det "bank" (yínháng), och under står det "helt OK/mycket bra" (hěn xíng). Fullt möjligt att förväxla om man inte läser noga.


tisdag 26 januari 2010

Överlast


Även om antalet cyklar dramatiskt har minskat i Beijing så är det fortfarande ett betydelsefullt transportmedel. För några år sedan var gatorna verkligen överfulla, men nu är det på en mer "normal" nivå.

Cyklarna används inte bara för att transportera personer, utan även som lastfordon. Inte minst nu i snöröjningstider så använder de cyklar med flak för att transportera bort snön.

Ganska ofta ser man extremt överlastad cykel-ekipage, som det är svårt att förstå ett de i huvudtaget kan styra. Är du några dagar i Beijing kommer du garanterat att se några stycken. Oftast hinner man inte få upp kameran i tid, men de är roliga att se.

Det går att se även mycket extremare varianter på överlastade cyklar...

...men de är svåra att fånga på bild.

söndag 24 januari 2010

Nattklubbar


Nattklubbar är inte riktigt min grej eftersom jag inte kan dansa, och jag tycker det är trevligt om man kan prata med den man går ut med utan att behöva skrika, så därför är jag mycket sällan på discon.

Trotts detta har jag ibland hamnat på Beijing's nattklubbar, och man kan i alla fall säga att det är en intressant upplevelse. Ställena är mycket extrema. Danskolv som gungar, scener som hissas upp i luften, enskilda VIP-rum, luften full av såpbubblor, etc, etc. Inredningarna är oftast mycket "space"-iga med en massa nivåskillnader. För att får sitta vid ett bord är det vanligen en sk. miniminota, eller att man måste beställa minst ett "helrör".

Jag har inte så mycket erfarenheter i ämnet från andra storstäder, så jag vet inte hur Beijing står sig internationellt, men jag gissar att den mest disco-tokiga kan bli nöjd här.

De flesta nattklubbarna ligger på östra sidan av Beijing, med den största koncentrationen runt Workers Stadium, 工人体育场.

Några kända nattklubbar:
Babyface
Ligger precis väster om Workers Stadium
工体西路6号
tel: 6551-9081

VICS
Ligger innanför grindarna på norra sidan av Workers Stadium
工体北门内东侧
tel. 5293-0333

GT Banana
Ligger ganska nära Sidenmarknaden på södra sidan om Changanjie
建外大街22号赛特饭店1层
tel. 6528-3636

Suzie Wong
Ligger på västra sidan av Chaoyang Park.
朝阳公园西门靠近安妮
tel. 6500-3377

GT Banana. Ett av de riktigt stora klubbarna som tar 2000 gäster

VICS, även detta ett mycket stort ställe.

lördag 23 januari 2010

Överdos!


我感冒了!Jag är förkyld!

Har åkt på en kraftig förkylning så näsan är helt täppt, ont i halsen och huvudvärk. Inget konstigt med det, men det är lite roligt att se hur alla Kineser försöker överträffa varandra med att ge mig den ena medicinen konstigare än den andra för att rädda mig.

Tre olika personer har gett mig häxbrygder som jag aldrig sett tidigare. Först gav min "språkkompis" mig en trögflytande svart sörja som smakade som tjockt kaffe som var tvunget att drickas mycket varmt. Min lärare kom med en liten kufisk medicinburk som jag skulle suga i mig med ett sugrör. Sedan kom städdamen på hotellet med något svart klumpigt som skulle lösas upp i varmt vatten, och det smakade som något märkligt te.

Jag gick faktiskt även till apoteket, och de slängde till mig tre lådor med nya preparat. Utöver detta har jag även fått diverse "halstablett"-liknande piller.

Allt detta under de senaste 48 timmarna, så jag kan inte riktigt bedöma om det fungerar ännu. Kanske är det inte helt optimalt att mixa alla dessa trolldrycker.

Jag har inte så mycket erfarenheter av Kinesisk medicin, men det jag har sett har varit imponerande. För några år sedan var Ping och jag i New York och Ping åkte på någon lustig åkomma så hon fick bölder på hela kroppen. När vi insåg att det verkade allvarligt åkte vi till Chinatown och köpte några svarta piller, och dagen efter vad bölderna borta, och Ping i toppform igen.

Städdamen gav mig klumpen till vänster, som efter att lösts upp i varmt vatten blev en brunaktig sörja som jag drack.

Min lärare gav mig denna märkliga medicin som jag sög i mig.

..och apoteket slängde till mig dessa askarna, och nu kämpar jag med att försöka förstå instruktionen.

torsdag 21 januari 2010

Vardagsdiktatur - i Sverige


På många sätt missförstås Kina på grund av vår oförståelse, okunskap och att vi alltid ser allt ur ett västerländskt perspektiv. Ett av dess områdena är synen på diktatur, som vi i västvärlden oftast förknippar med Hitler's eller Saddam Hussein's regimer, och alltid bedöms som något fruktansvärt som måste bekämpas.

Nu är världen inte svart och vit, och det finns varianter av demokrati och diktatur. Fundera på följande:

Jag tror att den stora massan av Svenskar har ungefär följande syn på sitt jobb:

- På jobbet är det naturligt att man inte väljer sin chef. Så är det och det är inget konstigt med det. Vissa tycker om sin chef, andra inte.

- Man pratar i princip aldrig skit "utåt" om sitt företag. Man är lojal. Man skulle aldrig komma på tanken att skriva en negativ insändare om sitt eget företag, eller ge en negativ bild av sitt företag till en kund. Man kan göra det till familj och bekanta, men aldrig offentligt. Detta är helt naturligt när man är anställd.

Denna beskrivning av Svenskens förhållande till sitt jobb, är ganska relevant för det förhållande som en Kines har till sitt land. En normal Svensk lägger mer än 50% av sitt vakna liv på jobbet. På samma sätt som vi Svenskar inte gråter varje dag för att vi lägger halva vårt liv en diktatur-liknande värld, så gråter inte Kinesen för att han lägger hela sin tid där.

Det skrivs mycket okunnigt i ämnet om hur förtryckt det Kinesiska folket är, och många av dem som skriver har troligen aldrig varit i Kina och mött den "vanliga" Kinesen som är stolt och nöjd med sitt land.

Kineserna själva anser att de har demokrati då ledarna tillsätts av representanter för folket, men är överlag ganska ointresserade av frågan. Politik är het enkelt inte intressant - det är något som finns där i bakgrunden - och så har det varit i många tusen år. Kineserna kallar sitt stadsskick för 人民民主专政, vilket jag översätter till Folkets Demokratiska Diktatur.

Naturligtvis finns det mycket elände i det gigantiska Kina, och det skylls oftast från västerländskt håll på att Kina är en diktatur. Det finns även mycket hemska saker som händer i västvärlden, och det är inte lika populärt att påstå att det beror på att västvärlden är demokratisk. Glöm heller inte att Kina är betydligt större än hela västvärlden.

Poängen med detta inlägg är inte att förespråka diktatur, utan att försöka förmedla bilden av att Kina helt enkelt inte går att döma med västerländskt tankesätt. Vi måste inse att vi inte kan implementera våra värderingar rakt av på ett så helt annorlunda rike.

Den största levnadsstandardhöjningen som har skett i världshistorien skedde de senast årtionden i Kina när i princip 10% av världens befolkning (dvs halva Kina) gick från riktig fattigdom till en acceptabel medelklass. (enligt Human Development Reports). Detta är inte ett verk av det västerländska stadsskicket, och ett extremt exempel på att det vi betraktar som ond diktatur kan göra stordåd för befolkningen. Mer än någon annan någonsin lyckats med.

onsdag 20 januari 2010

"Normala" priser


Rubriken är egentligen lite märklig efter som jag alltid tjatar om att saker kan kosta vad som helst här i Beijing, men jag ska försöka komma till min poäng.

I alla olika "Kina-forum" så skrivs det ofta tex "Ska man shoppa billigt i Beijing så åk till Sidenmarknaden". Ja - visst går det att handla billigt på turistmarknaderna, men inte något extra billigt med Kinesiska ögon. Det är inte ovanligt att Kineser säger att de tycker att tex Sidenmarknaden är dyr.

Om man går in i "helt vanliga" affärer i Beijing så kommer man att konstatera att priserna där är väl i klass med de på turistmarknaderna, och då kan man gå i lugn miljö utan att ha de skräniga försäljarna runt sig som sliter i dig. Oftast är det för oss helt okända märken man hittar, men det behöver inte betyda att det är dåliga saker.

Nu vet jag att många söker just kopior på västerländska märkesvaror, typ Canada Goose-jackor och Gucci-väskor, och då är fortfarande turistmarknaderna bäst. Men det kanske även kan vara kul att köpa ett plagg som inte alla andra har på sig vid incheckningskön på hemvägen.

Exempel på varor och priser från "lokala" handlare i Beijing:

Damjackor: 199 och 139 RMB

Herrjackor: 198 och 188 RMB

Kostymbyxor: 88 RMB, Skor 59 RMB

tisdag 19 januari 2010

Hans Rosling - Asia's rise....


Hans Rosling är en speciell person. Han är professor inom internationell folkhälsa, och det som gör honom extra intressant är att han på ett mycket trevligt och pedagogiskt sätt kan presentera kalla och tråkiga siffror i ett grafiskt och trevligt format med humor, och göra det till en rolig show.

Det finns många bra föredrag av honom att hitta på tex Youtube eller TED. Ett bra exempel som går ganska mycket i linje med de budskap jag ibland försöker få fram här på bloggen är föredraget "Asia's rise -- how and when" som ni kan se om ni klickar på "PLAY" nedan.

"Asia's rise -- how and when", ett av alla intressanta föredrag av Hans Rosling


måndag 18 januari 2010

Rolig språkhistorik


Det Kinesiska språket är bland det äldre om finns i världen, och de flesta skrivtecken som används idag har en mycket lång bakgrund, även om de ibland har ändrat sitt utseende på resans gång. Med mycket få undantag så skapas det inga nya skrivtecken idag, utan de historiska tecknen används även för att skapa moderna ord. Ord som är sammansatta av två eller flera kortare ord kan ibland ha en riktigt rolig "förklaring", eller låta lite som "indianspråk" om man granskar dess uppbyggnad..

Några exempel:

Möjlighet/Chans
机会, jīhuì
Besår av tecknen för MASKIN + KUNSKAP.
Den som har kunskap om maskiner har möjligheter.

Djur
动物, dòngwù
Består av tecknen för RÖRELSE + OBJEKT
Ett "objekt" som kan röra sig är ett djur

Telefon
电话, diànhuà
Består av tecknen för ELEKTRICITET + SPRÅK
Kräver ingen ytterligare förklaring

Sak
东西, dōngxi
Besår av tecknen för ÖSTER + VÄSTER
Historisk så brukade det finnas en marknad på östra sidan av byn, och en i västra, och när man skulle köpa en sak gick man till båda och jämförde, vilket senare blev att man sa att man skulle Öst/Väst när man skulle handla, och senare blev detta ordet för "sak"

Uppmuntra, Heja på
加油, jiāyóu
Består av tecknen för LÄGGA TILL/ÖKA och OLJA
Det vill säga att lägga till olja - "olja maskineriet", dvs uppmuntra till bättre prestanda

Skräpmat/Snacks
零食, língshí
Består av tecknen för "NOLL" och MAT
Betyder alltså mat med inget (noll) värde - dvs skräpmat.

司南, sīnán - En traditionell Kinesisk kompass. Den som har KUNSKAP om denna MASIK har möjligheter, dvs 机会, jīhuì.

lördag 16 januari 2010

Dödstema


Jag skrev nyligen att i Kina så tenderar alla som säljer liknande produkter att klumpa ihop sig på samma ställe.

I mitt bostadsområde är det så komiskt/tragiskt att det är en stor anhopning av affärer som säljer 寿衣, shòuyī, Begravningskläder. Då menar jag inte kläder man har på sig när man går på begravning, utan kläder för de döda!

Bara precis utanför min dörr finns det fyra av dessa affärer med några 10-tals meters mellanrum.
Muntert!
Men - så illa är det inte. Det tog ganska lång tid innan jag förstod var det vad de sålde, och de är utspädda men alla möjliga andra affärer, så det är mest bara ett komiskt fenomen.

Så - dagens shoppingtips! Behöver ni kläder för döda - bege er mot 朝内北小街, (Cháonèiběixiǎojiē)

Försäljning av 寿衣, shòuyī, Kläder för döda, utanför min dörr....

...ännu mera 寿衣

fredag 15 januari 2010

Kinesisk Handstil


Jag har fördelen att ha mycket lätt för att lära mig de kinesiska skrivtecknen.
Men....jag har liksom de flesta "främlingar" lärt mig de "tryckta" tecknen, dvs så som de ser ut på skyltar, tidningar och i datorn. Utöver detta skrivs ju naturligtvis texte även för hand - i någon form av "skrivstil", och här springer man på en rejäl utmaning.

Det är nämligen OTROLIGT mycket svårare att läsa handskrift än den tryckta texten. I bland kan det upplevas hel omöjligt att se vad det står, även om det är skrivtecken som man behärskar i tryckt form. Det har hänt att jag tex fått en adress på en handskriven lapp, och jag har omöjligt kunnat förstå vad det står. Nu är fenomenet inte så märkligt. Vi kan ju tänka på hur vår egna Svenska skrivstil kan se ut. Jag har provat den på några engelskspråkiga Kineser, och de har inte särskilt lätt att se vad det står.

Nedan är några exempel som inte är extrema, utan helt vanlig Kinesisk handskrift, jämfört med motsvarande skrivtecken i tryckt form.

Lättläst?

贾, Jiǎ - Ett namn

赵, Zhào - Ett namn

王, wáng - Kung

亲, qīn - Förälder