onsdag 29 december 2010

Prisguide - Kinesiska Restaurager


Hur mycket kostar restaurangmat i Kina?

...är en fråga som ofta kommer upp. Det går inte att svar enkelt eftersom variationen är extrem, men jag ska försöka ge en begriplig bild.

Om man köper mat "på gatan", vilket vi kan kalla för Kinesisk snabbmat så är det mycket billigt. Jag äter ofta denna typ av mat till frukost, och det handlar om ca 2-5 RMB (=SEK) för denna typ av rätter.

Ett steg högre är den enklaste formen av restauranger som har stolar och bord, men ingen vidare påkostad inredning, som jag kallar "hak". Här brukar rätterna kosta ungefär 5-20 RMB.

Kliver man upp till lite finare restauranger som har mjuka stolar, duk på bordet och lite ombonad miljö så blir det en aning dyrare. De enklaste rätterna kostar ca 10-20 RMB och en "vanlig" kötträtt ca 20-30 RMB. Det finns även en och annan lite dyrare rätt för kanske 50-80 RMB. Beijings mest kända rätt, "Peking Anka" äter man lämpligen på denna typ av restaurang och brukar kosta ca 60-90 RMB. En rätt som brukar vara mycker populär bland västerlänningar är "Kung Pao Chicken" 宫爆鸡丁 (gōngbàojīdīng) och den brukar kosta 15-25 RMB.

Utöver de "vanliga" restaurangerna så finns det lyxrestauranger där saker kan kosta precis hur mycket helst. Man kan t ex hitta en haj-fena-soppa som kostar 1 000 RMB/person om man går till de riktigt extrema ställena.

Ett annat sätt att jämför priser är att titta på "BigMac-Index" som speglar prisnivån i olika länder och i Kina kostar en BigMac 14 RMB vilket är bland de absolut billigaste i världen.

En meny som den ofta ser ut på de riktigt enkla restaurangerna. Just denna är specialiserad på Åsna-kött 驴肉 (lǘròu). Det finns några lite dyrare rätter men de "vanliga" kostar under 10:an.

Ett uppslag i den vanligen ganska stora menyn i en lite finare mellanklassrestaurang. Här ser man rätter mellan 15 och 48 RMB.

Här har vi hundkött 狗肉, som kostar 30 RMB. Menyn är från en Koeransk restaurang i Beijing.

2 kommentarer:

  1. Tyckte menyn med bilderna var bra, då såg man ju vad man ville äta och kunde bara peka på det så fattade dom vad man skulle ha om man inte förstod varandra :)

    SvaraRadera
  2. Ett tips när det kommer till att beställa mat om man inte är så haj på kinesiska är att skriva ut menyer hemma innan man åker och se till så att de har en engelsk översättning. De restauranger som vi provade att använda dem på var de där vi bara fick in en meny med kinesiska tecken utan bilder. Min uppfattning är att de oftast har ungefär samma utbud eller förstår vart man vill komma med sin beställning.

    SvaraRadera