fredag 6 augusti 2010

Nybyggnation i Hutongerna.


Ett av de mera laddade diskussionsämnen kring Beijing är den snabba övergången från gammal till ny bebyggelse. Frågan gäller huvudsakligen om det är OK, eller inte, att riva hutonger för att bygga nya flådiga byggnader.

Jag tycker det är dags att göra diskussionen lite mer nyanserad än den brukar vara. Det vanliga "debatten" är att olika skribenter tämligen ensidigt beskriver den katastrofala kulturförstörelse som pågår i skenande takt i Beijing när hutongerna rivs, och ersätts av något modernt.

Hutonger är de gränder med tillhörande lite speciella arkitektur som är typisk för den tidigare generationen av Beijing. I takt med att staden växer så har endel hutonger ersatts med morderna byggnader.

Det är alltid tragiskt när historiska platser försvinner. Att gå i hutongerna är veklingen som att promenera i en annan värld. Det är som tiden faktiskt har stått still många årtionden i denna miljön. En av Beijings riktiga höjdpunkter som varje besökare bör se. En riktig kulturskatt. Det vore verkligen en tragedi om de försvann - Men jag är inte så orolig.

Dessbättre finns det faktiskt riktigt mycket hutonger kvar i Beijing. Betydligt med än vad många tycks tro. Det är lite populistiskt att säga att de nästan är borta, och jag tror att många som gör dessa uttalanden inte riktigt känner staden. Visst har en del områden försvunnit, men det är huvudsakligen de riktigt risiga hutongerna, som mer var att likna vi "Kåkstäder" som är rivna. Naturligtvis finns det undantag, men de är inte så många som det påstås. Det "gamla Beijing" var huvudsakligen innanför 2:a ringvägen, och med undantag längs den stora Cháng'ānjiē, 长安街, och längs ringvägen, så är stora delar av den klassiska bebyggelsen förvånande intakt. Det nya och flådiga byggs nästan uteslutande utanför 2:a ring.

En del av de existerande hutongerna är i dåligt skick, och renoveras ständigt. I bland byggs det helt nya hus i hutongerna och då ofta i klassisk stil. Ett otränat öga ser inte skillnad på ett nytt och gammalt hus i en hutong. Det är ganska roligt att se de pågående byggena då det är ett imponerande klassiskt hantverk. Stockarna yxas till för hand, och man ser knappt ens en borrmaskin. När det är klart så ser det precis ut som det gjorde "förr".

Exempel på pågående nybyggnation av en "Courtyard" i en hutong i Beijing. Byggd till mycket stor del med klassisk byggnadsteknik. Det är en fröjd för mitt ingenjörsöga att titta på de välgjorda fogarna i detta hantverk.

3 kommentarer:

  1. Första gången i kina kunde jag under två veckor, från hotellfönstret och på gatan, följa hur man byggde ett nytt hus i en gammal fyrkant. Allt gick med rasande fart och när vi åkte hade man kletat lera(?) på taket. Gubbarna som byggde flinade åt oss som fotade varje dag - inklusive när de yxade till stockar och gjorde sinkningar med en enorm precision!
    Tidigare i år befann jag mig på samma hotell - och mycket riktigt - omöjligt att skilja på de hus som byggts de senaste tre åren och de gamla.

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant läsning. Man lär sig något nytt varje dag. Keep up the good work!

    SvaraRadera
  3. Hej

    Trevlig blogg men jag har sedan 80-talet av och till vistats i Beijing av olika skäl och om vill bara meddela att ett närmast oändligt antal kulturhistoriskt värda hutonger har rivits, några med de finaste gårdar som fanns i Beijing.Det som är kvar kan tyckas märkvärdigt för yngre personer som dig men jämfört med de miljöer som ännu fanns till mitten av 90-talet
    är de osammanhängande, splittrade och för det mesta bland de mindre bevarandevärdiga

    Mats

    SvaraRadera